Lezingen

Lezingen kunnen op maat gemaakt worden voor uw centrum, bedrijf, school of vereniging. Vraag gerust vrijblijvend meer informatie of een offerte aan.

Een greep uit het aanbod:

– Stress en ontspanning op school.

Tijdens deze lezing kan je een betere kijk krijgen op het mechanisme achter stress. Wat is stress precies? Is het altijd schadelijk? Hoe kan je het herkennen bij jezelf en bij anderen? Wat kunnen gevolgen zijn van langdurige stress? En vooral wat kan je er aan doen? Je mag kennis maken met een aantal eenvoudige ontspanningstechnieken die toepasbaar zijn binnen en buiten de klas. Zowel voor leerkrachten, als voor leerlingen van alle leeftijden.

Duur van de lezing: 2 uur

– Je lichaam en emoties als kompas.

Is het je ook al opgevallen dat je in bepaalde situaties steeds dezelfde lichamelijke reacties krijgt? Hartkloppingen, droge keel, buikpijn, snelle ademhaling,… Ons lichaam toont ons vaak, veel sneller dan we het zelf doorhebben, hoe we ons voelen in een bepaalde situatie. Door de signalen van je lichaam beter te leren (h)erkennen en begrijpen , krijgen we een duidelijker beeld van wat we nu eigenlijk nodig hebben. Ook emoties komen ons iets vertellen, en hoeven helemaal niet onderdrukt of vermeden te worden. Er bestaat niet zoiets als goede of slechte emoties, ze hebben allemaal hun eigen nut … Ze vertellen ons allemaal hun eigen verhaal… Ben je ook nieuwsgierig om de taal van je lichaam en emoties te leren begrijpen?…Tijdens deze lezing krijg je hier alvast een voorproefje van!

Duur van de lezing: 2 uur

– Hoogsensitiviteit : een last of een lust?

De laatste jaren wordt er vaker gesproken over “hooggevoeligheid”, HSP of High sensitive persons… Het is geen ziekte of gebrek…Er zijn talrijke boeken verschenen waarin beschreven wordt wat de eigenschappen zijn, hoe je een hooggevoelig persoon kan herkennen en hoe je er mee om kan gaan. Het is soms een hele steun te merken dat er nog andere mensen zijn die zo gevoelig reageren op al de prikkels uit de omgeving ( geluid, geur, temperatuur, vermoeidheid, drukte, humeuren van jezelf en anderen…) Dankzij mijn praktijk ervaring maar vooral ook mijn eigen ervaring als hoogsensitief persoon met twee hoogsensitieve zonen, heb ik een ruimere kijk mogen ontwikkelen op deze gevoeligheid. Naast de nadelen of moeilijkheden, heb ik vooral de voordelen en krachten mogen leren kennen die eraan verbonden zijn. Tijdens deze lezing wil ik deze ervaringen graag met je delen en je zo hopelijk inspireren om op zoek te gaan naar je eigen geschenken die erin verborgen liggen!

Duur van de lezing: 2 uur

– Communiceren zonder woorden.

Taal is maar een van de manieren die we kunnen gebruiken om een boodschap over te brengen aan een ander. In sommige gevallen is taal niet echt bruikbaar en kan het heel frustrerend zijn als we niet duidelijk kunnen maken aan een ander wat we precies bedoelen. Of niet goed begrijpen wat een ander ons wil duidelijk maken. Denk maar aan de communicatie met heel kleine baby’s en kinderen, bij mensen met een verstandelijke beperking, bij dementerende mensen,… Maar ook in situaties van rouw en grote emotionaliteit waarbij we niet onmiddellijk de juiste woorden lijken te vinden. Of bij conflicten, waar we niet meer openstaan voor wat de ander ons probeert te vertellen. In al deze situaties blijft er ondanks het gebrek aan woorden nog steeds een vorm van communicatie mogelijk vanuit lichaamstaal– en houding, aanraking en gedachten… Deze lezing heeft als doel je te laten kennis maken met een andere kijk op communicatie.

Duur van de lezing: 2 uur

Creëer je eigen rustpunt ( in stressvolle tijden)

Een leven met minder stress, het lijkt aanlokkelijk in deze drukke tijden. De boog kan niet altijd gespannen staan! Onevenwicht kan leiden tot overbelasting, die zich kan uiten via oververmoeidheid, ziekte, stress, burn-out, depressie,…

Wat kan je zelf doen om op een andere manier met de dagelijkse stress om te gaan?
En hoe kan je zelf fysiek, mentaal en emotioneel toch rust leren ervaren, ondanks de drukte en de hoge eisen die het leven je soms kan stellen?
Deze lezing geeft je een beter zicht op de mogelijke triggers van stress, je krijgt een duidelijk beeld van de nadelige gevolgen van langdurig aan een hoge dosis stress blootgesteld te zijn en je ontdekt een aantal eenvoudige handvaten die je kan gebruiken om zelf meer rust te creëren in je leven!

Naast theoretische informatie mag je je in deze lezing ook verwachten aan een goede dosis ervaren en zelfs misschien wel een beetje ontspannen…

 

Beste Jana , nogmaals onze dank voor de zeer gesmaakte uiteenzetting. Men noemt zoiets ” recht vanuit het hart” gewoon top ! Vriendelijke groeten

I.D